Tukaj je vse, kar morate vedeti o načrtu B in drugih nujnih kontraceptivihAli se je kondom ravno pokvaril, ali ste ga pozabili uporabiti. Preden se norite, vedite to: nujna kontracepcija lahko reši dan. Pogovarjali smo se z dr. Raegan McDonald-Mosley, glavnim zdravnikom pri Ameriška zveza za načrtovano starševstvo , da se seznanite z vsem, kar morate vedeti o nujni kontracepciji.

Obstajajo tri vrste. Medtem ko je najpogostejši tip Plan B, lahko vzamete tudi Elo (ki je lahko bolj učinkovita, odvisno od tega, koliko tehtate). Oba sta v obliki tablet; Načrt B je na voljo brez recepta, Ella pa zahteva recept. Bakrena spirala lahko deluje tudi kot nujna kontracepcija in je dvojno dolgotrajna oblika kontracepcije.Nujna kontracepcija deluje tako, da prepreči, da bi jajčniki sprostili jajčeca. Traja lahko do šest dni, da se jajčece in sperma srečata, kar sproži spočetje. Nujna kontracepcija deluje tako, da prepreči izpad jajčeca iz jajčnika, zato ne more izpolniti sperme.Nujna kontracepcija NI isto kot splav. Nujna kontracepcija preprečuje zanositev; splav prekine obstoječo nosečnost.Po seksu ga morate vzeti v določenem roku. Načrt B je učinkovit od 75 do 89 odstotkov, če ga vzamemo v treh dneh (72 ur). Zdravilo Ella je 85-odstotno učinkovito, če ga vzamete v petih dneh (120 ur). Bakreno IUV je treba vsaditi v petih dneh (120 ur), da deluje kot nujna kontracepcija.Nujna kontracepcija ni stoodstotno učinkovita. Na žalost je možno nujno kontracepcijo in še vedno zanositi. Dr.McDonald-Mosley priporoča test nosečnosti tri tedne po jemanju nujne kontracepcije (ali prej, če imate kakršne koli simptome nosečnosti, ki lahko vključujejo občutljive ali otekle dojke, slabost, bruhanje, povečano uriniranje, utrujenost in nenaklonjenost hrane ali hrepenenje ).

Metode se razlikujejo glede na ceno. Načrt B stane od 25 do 80 dolarjev v lokalni lekarni ali na kliniki za načrtovano starševstvo. Ella stane med 50 in 60 dolarji in zahteva recept. (Večina zavarovanj krije recept za samo tableto, vendar morda ne krije stroškov obiska zdravnika.) Bakrena spirala se lahko giblje med 0 in 1000 USD, odvisno od vašega zavarovanja, in jo mora vstaviti zdravnik.

Bakerna spirala deluje kot nujna kontracepcija in dolgotrajna kontracepcija. V nasprotju s hormonsko IUV, ki naj bi jo uporabljali le kot kontracepcijsko sredstvo (ne pa tudi za nujno kontracepcijo), lahko bakrena IUD deluje kot oboje. IUD (intrauterina naprava) je majhen kos plastike v obliki črke T, ki ga lahko zdravnik vstavi v maternico za dolgotrajno preprečevanje nosečnosti. Da bi lahko delovala tudi kot nujna kontracepcija, jo morate vstaviti v petih dneh po nezaščitenem seksu.Nekatere blagovne znamke načrta B imajo v paketu samo eno tableto; drugi prihajajo z dvema. Imajo enake sestavine in enake učinke. Ljudje katere koli starosti lahko eno tableto kupijo brez recepta v lekarnah in na klinikah za načrtovano starševstvo. Ni vam treba predložiti osebnega dokumenta. Za dve tableti je potreben recept zdravnika ali ponudnika zdravstvenih storitev in je na voljo samo ljudem, starim 15 let ali več.

Tudi če vaš paket vsebuje dve tableti, morate vzeti obe tableti hkrati. Oznaka na embalaži bo verjetno priporočala uživanje tablet po eno, z razmikom 12 ur. Toda dr. McDonald-Mosley predlaga, da jih jemljete hkrati. Zakaj? Učinkoviteje jih je jemati hkrati, nekateri pa pozabijo vzeti drugi odmerek. Pravzaprav toliko zdravnikov priporoča jemanje obeh tablet naenkrat, da je načrt B uvedel drugo različico, imenovano Plan B One-Step, ki je samo ena tableta, ki vsebuje kombinirane hormone prvotnih dveh tablet.

Lahko se pojavijo nekateri neželeni učinki. Ti lahko vključujejo slabost, bruhanje, omotico, glavobole, občutljivost dojk in razdražen želodec. Ker vpliva na ovulacijo, lahko pride tudi do nepravilnih krvavitev ali pa ugotovite, da je vaše naslednje obdobje nekoliko zakasnjeno.

Če bruhate v treh urah po jemanju načrta B ali Elle, morate vzeti še en odmerek. Morali bi ga vzeti čim prej!

Če ste v istih 24 urah imeli več primerov nezaščitenega seksa, morate samo enkrat vzeti načrt B ali Ello. Če imate na primer v soboto dvakrat nezaščiten spolni odnos, morate nujno vzeti kontracepcijska sredstva le enkrat. Če pa imate soboto brez zaščite v soboto in nato naslednji petek, jo vzemite po vsakem incidentu (in najti zanesljivo obliko kontracepcije DIM).

Nekateri obrazci zahtevajo pogovor z zdravnikom ali zdravstvenim delavcem. Načrt B lahko dobite v prosti prodaji v kateri koli lekarni, vendar drugi obrazci niso tako preprosti. Če želite dobiti Elo, morate na recept dobiti zdravnika ali kliniko. Če se odločite za bakreno IUV, jo mora dati zdravnik. Ker je treba obe metodi sprejeti v petih dneh po nezaščitenem seksu, se morate čim prej dogovoriti za sestanek s svojim zdravnikom ali na kliniki. Ko se dogovorite za sestanek, jim sporočite, da gre za časovno občutljivo zadevo.

Če je vaš ITM več kot 25, sta Ella in bakrena spirala učinkovitejša izbira kot načrt B. Leta 2013 je skupina evropskih raziskovalcev odkrila, da levonorgestrel (primarni hormon, uporabljen v načrtu B) morda ne bo učinkovito preprečil nosečnosti pri ljudeh, ki tehtajo več kot 165 kilogramov. Leto kasneje je Evropska agencija za zdravila določila ni bilo na voljo dovolj podatkov enkrat za vselej reči, ali to pravilo 165 kilogramov drži. Dr.McDonald-Mosley priporoča, da če je vaš ITM več kot 25, namesto načrta B uporabite Elo ali bakreno IUV (lahko določite svoj ITM tukaj, če imate 19 let ali manj in tukaj, če imate 20 let ali več .)

Naslednje štiri dni bi morali uporabljati nadomestno metodo kontracepcije. Če že uporabljate tablete, injekcije ali IUD, dr. McDonald-Mosley priporoča, da kondome uporabljate kot obliko varnostne kontracepcije štiri dni po uporabi nujne kontracepcije.

Jemanje celega števila kontracepcijskih tablet ni učinkovita oblika nujne kontracepcije. Morda ste že slišali, da to preprečuje nosečnost, vendar je manj učinkovito kot načrt B, Ella ali bakrena IUD. Če se pojavijo tone kontracepcijskih tablet, lahko vaš cikel izgubite, postane vam zelo slabo in vam povzročajo glavobole in občutljivost dojk. Nikoli ni dobra ideja, da se samozdravite ali spremenite odmerke zdravila, tabletke pa štejejo kot zdravilo.

To ne bo vplivalo na vašo prihodnjo plodnost. Nujne kontracepcije lahko jemljete večkrat, ne da bi se bali, da bi to škodovalo vaši plodnosti. Kljub temu obstajajo med stroški in stranskimi učinki način boljše oblike kontracepcije. Tukaj poiščite tisto, ki ustreza vašemu življenjskemu slogu.

To vsebino ustvarja in vzdržuje tretja oseba in jo uvozi na to stran, da uporabnikom pomaga pri zagotavljanju svojih e-poštnih naslovov.