Šolsko okrožje Colorado potegne iz knjižnice '13 razlogov, zakaj', medtem ko žaluje za izgubo sedmih učencevMedtem ko skupnost v Koloradu obžaluje izgubo sedmih študentov, ki so se pred kratkim ubili, je uradnik šolskega okrožja knjižničarjem ukazal, naj začasno prenehajo krožiti knjigo, ki je osnova za priljubljeno novo serijo Netflixa '13 razlogov zakaj', za katero nekateri kritiki menijo, da romantizira samomor.

Naročilo je uvrstilo nekatere knjižničarje, ki so ga imenovali cenzura, in zdi se, da je to redek primer, da je bila knjiga umaknjena iz obtoka - čeprav na kratko.Prav tako je izpostavil razpravo o uravnoteženju svobode govora s skrbjo glede študentov.'Težko bi bilo, da bi kdorkoli, ki se je soočil s samomori, ne bi imel večje zavesti o stvareh, morda bi bil nekoliko previdnejši pri stvareh,' je povedala Leigh Grasso, direktorica učnega načrta za 22.000 študentov okrožja okrožja Mesa County Valley School, ki odločil, da potegne knjigo.Najbolj prodajani roman za odrasle, objavljen leta 2007, sledi srednješolki, ki se ubije, potem ko je ustvarila vrsto kaset za sošolce po njeni smrti. Kasete je dajala ljudem, ki so vplivali na njeno odločitev.Njena smrt v seriji Netflix je prikazana v zadnji epizodi prve sezone, grafična scena pa je šole po vsej državi spodbudila, da staršem in skrbnikom pošiljajo pisma z nasveti, kako preprečiti samomor.

Od zvezne države New York do Srednjega zahoda in Kalifornije so šolski upravitelji opozorili, da serija senzacionalizira samomor in ne zagotavlja dobrega načrta za ljudi, ki se borijo z duševnimi boleznimi. Ni dokazov, da bi bil kdo od učencev okrožja Mesa, ki se je ubil od začetka šolskega leta, navdihnjen za serijo ali knjigo.

Zdi se, da je Grasso, ki knjige ni prebral ali gledal serije, eden redkih voditeljev šole v državi, ki je knjigo umaknil iz obtoka. Drugo šolsko okrožje v Minnesoti je knjigo začasno potegnilo, potem ko se je starš pritožil, da se nanaša na spol.Grasso je medijsko pozornost in nedavne dogodke citirala v e-poštnem sporočilu okrožnim knjižničarjem 28. aprila in jim sporočila, da se je odločila.

Od 20 izvodov, ki so bili na voljo v šolskem okrožju, jih je bilo takrat 19 odjavljenih in jih direktiva ni prizadela. Kljub temu je nekaj knjižničarjev protestiralo, ukaz pa je bil preklican približno tri ure po izdaji.

Grasso je dejal, da je bila knjiga ponovno na voljo, potem ko so knjižničarji in šolski svetovalci ugotovili, da ne vključuje tako grafičnih prizorov, kot so prikazani v seriji Netflix.

'Mislim, da smo bili le previdni, dokler nismo imeli priložnosti pogledati knjige in ugotoviti, kako tesno je povezana s filmom,' je povedala za Associated Press.

Grasso je dejala, da njena odločitev ne pomeni cenzure, ker knjiga ni bila trajno prepovedana - argument, ki je v šolskem okrožju povzročil nekaj premika.

Grand Junction Daily Sentinel je navedel knjižničarko, ki pravi, da v okrožju obstaja formalni postopek, ki ga odobri odbor.

'Verjamem, da je naša dolžnost slediti temu procesu, kajti cenzura je spolzka stran,' je zapisala knjižničarka.

Časnik, ki je povratne informacije pridobil na zahtevo za odprto evidenco in ni imenoval knjižničarjev, je poročal, da je srednješolski knjižničar zapisal: 'Ko začnemo vleči in cenzurirati knjige za vse učence kot reaktivni ukrep, ni nobene vrstice, ki bi ji sledili . '

Ustvarjalci oddaje ostajajo neusmiljeni in trdijo, da mora biti njihov odkrit samomor surov in surov.

'Mnogi ljudje predstavo obtožujejo očarljivega samomora in močno se počutim - in mislim, da vsi, ki so ustvarili oddajo - zelo močno, da smo storili ravno nasprotno,' je dejal pisatelj Brian Yorkey 'Kar smo storili, smo samomor prikazali kot zelo grdega in zelo škodljivega.'

Jay Asher, ki je knjigo napisal po poskusu samomora kot najstnik, je dejal, da je govoril v šolah v vseh 50 zveznih državah in učencem sporočil, da ga ne bi bilo, če ne bi bilo učiteljev, ki se niso bali govoriti o neprijetnosti teme.

'Vedno znova bralci opisujejo' Trinajst razlogov, zakaj 'kot prvič, da se počutijo razumljene,' je dejal Asher. 'Zavedanje, da bodo ljudje razumeli, je prvi korak k iskanju pomoči.'

James LaRue, direktor urada za intelektualno svobodo pri Ameriškem knjižničarskem združenju, je dejal, da razume, zakaj je Grasso želel knjigo pregledati, a 'namesto da bi se odzvali na trenutek, zberete ljudi in se smiselno odločite.'

'Včasih je svet nevaren kraj, vendar branje o njem ni,' je dejal.

Sledite @Seventeen naprej Instagram !

To vsebino ustvarja in vzdržuje tretja oseba in jo uvozi na to stran, da uporabnikom pomaga pri zagotavljanju svojih e-poštnih naslovov.